• Current Reads

      Life after Life Jill McCorkle
      This Is Your Captain Speaking Jon Methven
      The Starboard Sea Amber Dermont
      Snark David Denby
      Bring Up the Bodies Hilary Mantel
  • Popular Tags

  • Recent Reflections

  • Categories

  • Moleskine’s All-Time Favorites

  • Echoes

    Matthew on [825] Paradise Lost -John…
    Anokatony on [825] Paradise Lost -John…
    Matthew on The King’s English Books…
    Katie Marie on The King’s English Books…
    lazyhaze on Reading Kafka’s “T…
    Buried In Print on Reading Kafka’s “T…
  • Reminiscences

  • Blog Stats

    • 991,428 hits
  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 1,663 other followers

“How Happy Do You Like Your Literature?”

A reader’s quiz from Guardian UK. Without Googling, see how many you get. Also, how many of the books mentioned you have read?

1. Which novel ends with the line: “And will I tell you that these three lived happily ever after? I will not, for no one ever does. But there was happiness. And they did live.”
A. Triple by Ken Follett
B. Three Men in a Boat by Jerome K Jerome
C. The Dark Tower by Stephen King
D. Extreme Motherhood: The Triplet Diaries by Jackie Clune

2. What’s the name of the publication Flora uses to solve everyone’s problems at the end of Stella Gibbons’ Cold Comfort Farm?
A. Solutions for the Graceless, Aimless, Feckless, and Pointless
B. Farmers’ Weekly
C. The Guide to Modern Manners
D. The Higher Common Sense

3. Which character brings an epic adventure to an end with the words “Well, I’m back”?
A. Harry Potter
B. Scarlett O’Hara
C. Sam Gamgee
D. Odysseus

4. Which literary heroine claims that “happiness does not come from love, wealth, or power but the pursuit of attainable goals”?
A. Bridget Jones in Bridget Jones’ Diary
B. Emma Bovary in Madame Bovary
C. Ana Steele in Fifty Shades of Grey
D. Elizabeth Bennet in Pride and Prejudice

5. Which classic fairytale by Hans Christian Andersen was given a happy-ever-after makeover by Disney?
A. Cinderella
B. Sleeping Beauty
C. The Princess and the Pea
D. The Little Mermaid

6. Which book, according to a 2006 World Book Day survey, has the happiest ending in literature?
A. Ulysses by James Joyce
B. Pride and Prejudice by Jane Austen
C. To Kill a Mockingbird by Harper Lee
D. Life of Pi by Yann Martel

7. And which unhappy ending did the World Book Day survey find that readers most wanted to change?
A. Tess of the d’Urbervilles by Thomas Hardy
B. 1984 by George Orwell
C. The Great Gatsby by F Scott Fitzgerald
D. Gone with the Wind by Margaret Mitchell

8. “There is enough said. Trouble no quiet, kind heart; leave sunny imaginations hope. Let it be theirs to conceive the delight of joy born again fresh out of great terror, the rapture of rescue from peril, the wondrous reprieve from dread, the fruition of return. Let them picture union and a happy succeeding life.” Which happy ending?
A. Villette by Charlotte Brontë
B. Wuthering Heights by Emily Brontë
C. North and South by Elizabeth Gaskell
D. Middlemarch by George Eliot

9. Which Shakespeare tragedy was given a happy ending by Nahum Tate, with a rewrite concluding that ‘truth and virtue shall at last succeed’?
A. King Lear
B. Macbeth
C. Romeo and Juliet Hamlet
D. Hamlet

10. “A happy ending was imperative… I was determined that in fiction anyway two men should fall in love and remain in it for the ever and ever that fiction allows.” Which author and which book?
A. Maurice by EM Forster
B. Giovanni’s Room by James Baldwin
C. The Swimming Pool Library by Alan Hollinghurst
D. The City and the Pillar by Gore Vidal

Answers: 1.C 2.B 3.C 4.A 5.D 6.B 7.A 8.A 9.A 10.A

I got 8/10. I missed Questions 2 and 3.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: